Mogućnosti unapređenja sistema ishrane na Vojnoj akademiji – ekonomski aspekt

  • Slaviša N. Arsić Univerzitet u Beogradu, Vojna akademija, Katedra logistike
Ključne reči: catering||, ||ketering, preparation||, ||pripremanje, food||, ||hrana, Military||, ||vojska,

Sažetak


Proces profesionalizacije Vojske Srbije uslovio je kvalitativno-kvantitativne promene u kadrovskoj strukturi i doveo do smanjenja brojnog stanja njenih pripadnika. U kadetskom restoranu na Vojnoj akademiji došlo je do stvaranja infrastrukturnog i organizacionog balasta u kapacitetima za pripremu i podelu hrane koji sistem ishrane kadeta čini nerentabilnim.

Izgrađeni kapaciteti projektovani su tako da omogućavaju pripremu i podelu 40% obroka više od realnih potreba, što u ekonomskom kontekstu sagledavanja finansijski bespotrebno opterećuje ograničeni iznos novčanih sredstava koja se za tu svrhu izdvajaju.

U smislu zadovoljenja ekonomskih principa moguće je smanjiti ili sasvim eliminisati negativne efekte upošljavanjem viška kapaciteta ili pronalaženjem alternativnih načina kojima bi se funkcija ishrane u Vojnoj akademiji realizovala na racionalniji način.

Rad predstavlja analizu „za i protiv” koja u prvi plan ističe neke od relevantnih činjenica za pronalaženje celishodnijeg rešenja. Sistem ishrane u Vojnoj akademiji analiziran je kroz uzročno-posledične odnose faktora unutar i izvan sistema uz nastojanje da se njegovo funkcionisanje unapredi sa organizaciono-ekonomskog, tehničko-tehnološkog i nutritivno-bezbednosnog aspekta, a na osnovu savremenih naučnih saznanja i domaćih i stranih iskustava.

 

 

Biografija autora

Slaviša N. Arsić, Univerzitet u Beogradu, Vojna akademija, Katedra logistike
Odsek za opštu logistiku, saradnik u nastavi

Reference

Arsić S., i dr. (2011): Justification and exploitation of the possibility of military academy restaurant to aplications catering, Zbornik radova, OTEH 2011, Beograd.

Arsić, S. i dr., 2009. Značaj koncepta „Lanac vrednosti“ u efikasnom strukturiranju organizacije, saopštenje, Naučni skup OTEH., Beograd

Porter, E. M., 2007. „Konkurentska prednost“, ASSE Books, Beograd.

Staletović, S., 2011. Teorijski i praktični aspekti reorganizacije ishrane pripadnika Vojske Srbije, stručni rad, ŠNO, Beograd.

Šigeo, Šingo, 1985. Nova japanska proizvodna filozofija, JZP, Beograd.

Tešanović, B., Mitrović, S., 2005. Ishrana u vanrednim okolnostima, monografija, NG Studio, Beograd.

http://www.va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=15444 (pristupljeno 20.08.2014.)

http://ruskarec.ru/news/2013/02/12/ruska_vojska_prelazi_na_svedski_sto_20011.html (pristupljeno 15.02.2013.)

Službeni vojni list, 48/2008, Pravilnik...

Službeni vojni list, 24/2009, Pravilnik....

Službeni vojni list, 5/2009, Rešenje o cenama dnevnih obroka i dopuna u hrani

Objavljeno
2014/10/10
Rubrika
Stručni radovi