Упоредна анализа Клафкијевог и Хајмановог модела дидактике

  • Žana P. Bojović Univerzitet u Kragujevcu, Učiteljski fakultet u Užicu
  • Daliborka S. Purić Univerzitet u Kragujevcu, Pedagoški fakultet

Sažetak


Упоредна анализа Клафкијеве дидактике, засноване на теорији образовања и Хајманове дидактике, засноване на теорији поучавања и учења, показала је да се баве наставом у њеној укупности. Оба аутора истичу улогу садржаја, метода, поступака и средстава за материјално и формално образовање, а као полазиште узимају антрополошку и социјалну стварност. Према Клафкију, средства, поступци и методе су у стању депенденције, где је значајно знати шта треба учити и зашто, док Хајман исте елементе види у форми недепенденције.

Reference

Вилотијевић, М. (1999). Дидактика – дидактичке теорије и теорије учења. Београд: Народна књига, Учитељски факултет.

Илић, М. (2015). „Учење и поучавање у ефикасној настави”. Учење и настава I (1), 11–30.

Werner, Ј., Meyer, H. (1991). Didaktische Modelle. Cornelsen Scriptor Frankfurt a. M. Преузето са www.tep-online.info/didak/klafki -7 06-16.

Klafki, W. (1980). Die bildungstheoretische Didaktik. Westermanns Pad. Beitrage 32 (1).

Klafki W. (1994). „Didaktika kao teorija obrazovanja u okviru kritičko-konstruktivne znanosti u odgoju”. U: H. Gudjons, R. Teske, R. Winkel (prir.), Didaktičke teorije. Zagreb: Educa.

Лазић, Б. (2008). „Интенционалност образовања у контексту дидактичких теорија”. Норма 13 (3).

Musić, H., Lalić, M. (2011). Odnos između učenika i nastavnika u svjetlu Klafkijeve kritičko-konstruktivne didaktičke teorije. Sportski logos 9 (16/17).

Peterson, K. (2000). Тeacher Evaluation: A Comprehensive Guide to New Directions and Practices. Tousand Oaks, CA: Corwin Press.

Objavljeno
2016/10/19
Rubrika
Прегледни чланак