„ВОДНИ ОТИСАК“ У ПОЉОПРИВРЕДИ И ВИРТУЕЛНА ТРГОВИНА ВОДОМ. ДА ЛИ СРБИЈА ИЗВОЗИ ИЛИ УВОЗИ ВОДУ?

  • Ružica Stričević Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet
  • Zorica Srđević Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
  • Nevenka LJ. Đurović Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Zemun
  • Bojan Srđević Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad

Abstract


Ограничени водни ресурси, растући захтеви за водом и све неповољнији климатски услови довели су до развоја нових концепата са циљем процене потражње и  потрошње воде на локалном и глобалном новоу. Концепти који се у новије време користе при решавању оваквих проблема су „водни отисак“ и „виртуелна трговина водом“. Циљеви овог рада су (1) да се одреди специфична потрошња воде најважнијих пољопривредних  производа у процесу међународне трговине Србије, (2) да се оцени могућност повећања продуктивности воде при производњи тих производа и (3) да се процени одрживост водних ресурса Србије на основу односа воде коју Србија увози/извози током „виртуелне трговине водом“. Израчунавањем специфичне потрошње воде за пшеницу, кукуруз, сунцокрет, шећерну репу и соју и поређењем са специфичном потрошњом воде ових култура у другим земљама, утврђено је да постоји простор да се унапреди коришћење воде, нпр.  подешавањем сортимента или променама у технологији гајења. На основу односа израчунатих  извезених и увезених виртуелних количина воде за период 1995-1999 и 2010-2013, може се закључити да чак и са додатним порастом извоза пољопривредних производа неће доћи до нарушавања водне одрживости Србије.

Author Biographies

Ružica Stričević, Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet

Redovni profesor

Matični institut

Zemljište i melioracije

Katedra za melioracije zemljišta

Zorica Srđević, Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
redovni prof.
Nevenka LJ. Đurović, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Zemun
red. prof

References

Aldaya, M.M., Martínez-Santos, P. and Llamas, M.R., (2010): Incorporating the water footprint and virtual water into policy: Reflections from the Mancha Occidental Region, Spain. Water Resources Management, 24(5): 941-958.

Allan, J. A.: Fortunately there are substitutes for water otherwise our hydro-political futures would be impossible, ODA, Priorities for water resources allocation and management, ODA, London, 13–26, 1993.

Chapagain, A. K., & Hoekstra, A. Y. (2004). Water footprints of nations.

Chapagain, A.K. and Hoekstra, A.Y., 2007. The water footprint of coffee and tea consumption in the Netherlands. Ecological economics, 64(1):109-118.

Food and Agricultural Organization, http://www.fao.org/nr/water/aquastat/tables/WorldData-Withdrawal_eng.pdf [децембар 2017.]

Food and Agricultural Organization, http://www.fao.org/faostat/en/#data/TP [децембар 2017.]

Gerbens-Leenes, W., Hoekstra, A. Y., & van der Meer, T. H. (2009). The water footprint of bioenergy. Proceedings of the National Academy of Sciences, 106(25), 10219-10223.

Hoekstra, A. Y., Hung, P. Q. (2002). Virtual water trade. A quantification of virtual water flows between nations in relation to international crop trade. Value of water research report series, 11, 166.

Hoekstra, A. Y., Chapagain, A. K. (2006): Water footprints of nations: water use by people as a function of their consumption pattern. In Integrated assessment of water resources and global change (pp. 35-48). Springer Netherlands.

Hoekstra, A. Y., Chapagain, A. K., Aldaya, M. M., Mekonnen, M. M. (2011): The water footprint assessment manual. Setting the Global Standard, 1, 224.

Mekonnen, M. M., Hoekstra, A. Y. (2010). The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products. https://research.utwente.nl/en/publications/the-green-blue-and-grey-water-footprint-of-crops-and-derived-crop Internet, [децембар 2017.]

Mekonnen, M.M. and Hoekstra, A.Y., (2012): A global assessment of the water footprint of farm animal products. Ecosystems, 15(3): 401-415.

Ridoutt, B. G., Sanguansri, P., Nolan, M., & Marks, N. (2012). Meat consumption and water scarcity: beware of generalizations. Journal of Cleaner Production, 28, 127-133.

Statistical office of Republic of Serbia www.stat.gov.rs) [децембар 2017.]

Srđević B., Srđević Z., Altobelli F., Nejedlik P., Stričević R., Blagojević B. (2016): Impact of surface reservoir control in hazard conditions on computing water footprint for fruit orchards. EURO-AGRIWAT conference 'Water Footprint of agricultural products: progress, challenges and solutions', 7-9 March 2016 Wageningen, The Netherlands.

Stricevic R., Z. Srdjevic, A. Dallamarta, M. Vujadinovic-Mandic, N. Djurovic, M. Cosic (2016): Assessing the water footprint of apple orchards in Serbia to identify sustainable management options under present and future climate. Final EURO-AGRIWAT conference Water Footprint of agricultural products: progress, challenges and solutions. 7-9 March 2016 Wageningen Book of abstract. p. 62

Yang, H. O. N. G., Wang, L., Abbaspour, K. C., Zehnder, A. J. (2006): Virtual water trade: an assessment of water use efficiency in the international food trade. Hydrology and Earth System Sciences Discussions, 10(3), 443-454.

Zhang, G.P., Hoekstra, A.Y. and Mathews, R.E., (2013): Water Footprint Assessment (WFA) for better water governance and sustainable development, editorial. Water resources and industry, 1:.1-6.

Zonderland-Thomassen, M. A., Ledgard, S. F. (2012): Water footprinting–A comparison of methods using New Zealand dairy farming as a case study. Agricultural Systems, 110, 30-40.

Published
2018/08/04
Section
Original Scientific Paper