ONTOLOGIJA I POLITIKA: OD NESAGLASNOSTI DO ODSUTNOSTI. POLITIČKA FILOZOFIJA ŽAKA RANSIJERA I SLAVOJA ŽIŽEKA

  • Milena Karapetrović Univerzitet u Banjoj Luci Filozofski fakultet
Ključne reči: ontologija, politika, Žak Ransijer, Slavoj Žižek, policija, pojmovi

Sažetak


Razumijevanje stalnih preobražaja formi političkog djelovanja u savremeno doba pred filozofe i  filozofkinje postavlja osnovni zahtjev -  da preispitaju pojmove kojima se nastoje teoretski obuhvatiti te promjene. Imenovanje i redefinisanje značenja klasičnih pojmova nisu samo zahvati unutar teorije već omogućavaju jasnije uobličavanje slike o budućnosti društva i države. U ovom tekstu prikazuje se na koji način ovim istraživanjima doprinose  filozofi Žak Ransijer i Slavoj Žižek. Akcenat je samo na nekim od ključnih stavova ova dva teoretičara koji služe kao ilustracija glavnih tema unutar savremene političke filozofije i ontologije. Ransijer ističe odrednicu nesaglasnost, kao tačku od koje treba započeti analizu odnosa filozofije i politike, te koristi termine: politika (prostor za teoretsko djelovanje) i policija (postojeće političke strukture). Na taj način se konstruiše nova osnova za rasprave o univerzalnim pitanjima -  slobodi, pravdi, jednakosti. Žižek kao glavni problem postavlja „odsutni centar političke ontologije“, odnosno smatra da umjesto insistiranja na subjektivaciji, ponovo treba razmotriti klasični pojam subjekta i razobličiti nedostatke ranijih određenja ovog pojma kako bi se stvorile osnove za nove filozofske pristupe. Poređenjem stanovišta Ransijera i Žižeka ovdje se ukazuje na koji način proizvodnja znanja i kritičkog mišljenja može voditi ka jasnijem sagledavanju  (političkog) subjekta, te njegovog mjesta i uloge u novim preraspodjelama moći u javnom prostoru.

 

Biografija autora

Milena Karapetrović, Univerzitet u Banjoj Luci Filozofski fakultet

Studijski program Filozofija

vanredna profesorica

Reference

Aristotel (1975). Politika. Beograd: Bigz.

Badiju, A. (2008). Pregled metapolitike. Beograd: Institut za filozofiju i društvenu teoriju; „Filip Višnjić“.

Baiocchi, G., Connor, B. T. (2013). Politics as interruption: Rancière` s community of equals and governmentality. Thesis Eleven 117(1): 89 – 100. Posjećeno 15. 10. 2019. URL: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0725513612460342.

Batler, Dž. (2012). Psihički život moći. Teorije pokoravanja. Beograd: Centar za medije i komunikacije; Fakultet za medije i komunikacije Univerzitet Singidunum.

Goše, M. (2004). Demokratija protiv same sebe. Beograd: „Filip Višnjić“.

Hegel, G. V. F. (1989). Osnovne crte filozofije prava. Sarajevo: „Veselin Masleša“; „Svjetlost“.

Laclau, E., Mouffe, C. (2001). Hegemony and Socialist Strategy. Towards a Radical Democratic Politics. Second Edition. London and New York: Verso.

Laclaua E. (2007) Identitet i hegemonija: Uloga univerzalnosti u konstituiranju političke logike. U J. Butler, E. Laclaua i S. Žižek. Kontigencija, hegemonija, univerzalnost. Suvremene rasprave na ljevici. Zagreb: Jesenski i Turk.

Rancière, J. (2008). Mržnja demokracije. Zagreb: Naklada Ljevak.

Ransijer, Ž. (2014). Nesaglasnost: politika i filozofija. Beograd: Fedon.

Žižek, S. (2003). Sublimni objekt ideologije. Zagreb: Arkzin.

Žižek, S. (2006). Škakljivi subjekt: Odsutni centar političke ontologije. Sarajevo: Šahinpašić.

Žižek, S. (2007). Držanje mjesta. U Butler J., Laclaua E. i Žižek S. Kontigencija, hegemonija, univerzalnost. Suvremene rasprave na ljevici. Zagreb: Jesenski i Turk.

Žižek, S. (2008). Paralaksa. Zagreb: Antibarbarus.

Objavljeno
2020/04/06
Broj časopisa
Rubrika
Pregledni naučni članak